Rystevogn.dk
HjemModeltogJernbanerBilledgalleri JernbanerBilledgalleri SporvogneBilledegalleri Modeltog
Ide'en til mit anlægSporskifter til 2 skinnedriftSporbesættelser
Modeltog

Modeltog har for mig været en livslang passion. Hvornår den startet, det ved jeg ikke. Jeg fik mit første togsæt i julegave da jeg var ca. 2 år. Nogle af de første erindringer jeg har, stammer fra Hørdumsgade i Københavns Sydhavns kvarter. Her boede nogle bekendte af familien. Fra lejlighedens stue var der udsigt til udtrækssporende fra godsbanegården. I stue vinduet stod jeg tit, og så på en af godsbanegårdens F eller Q-maskiner rangere frem og tilbage med en stamme godsvogne. Det blev heller ikke bedre af, at der var Märklin tog i kælderen. Her var to kælderrum slået sammen, og for mig i en alder af 3-5år, var det et gigantisk anlæg.

Omkring 1966-67 begyndte jeg at købe Märklin kataloget hvert år, når det udkom i september. Jeg mener at det dengang, kostet den formidable sum af 2,50Dkr. De fleste af disse kataloger er i dag gået til, de er simpelthen slidt op. I de sidste år af 60’erne begyndte familien at tage på ferie i Tyskland og Østrig. Her fik jeg set nogle af de, allerede dengang store tyske forretninger. I sommerferien 1972 var lykkes det for mig, at spare op til at købe et lokomotiv. Det blev til en Märklin skinnebus (3016), den eksistere stadig og er i driftsklar stand. Efter ferien begyndte jeg sammen med min far, at planlægge et anlæg. Det tog udgangspunkt i den allerede eksisterende plade, fra min fars anlæg. Pladen stod allerrede færdig i kælderen, uden anlæg på. Så var det i gang med at lede efter et anlæg i en passende størrelse. I Märklin kataloget 1970 var der så et forslag der kunne bruges. Dette blev udgangspunktet for min modeljernbane igennem del år.


Sporplanen til mit første anlæg. Taget fra Märklin kateloget 1970.


I starten af 80'erne begyndte jeg i en modeljernbane klub på den københavnske vestegn. Den blev hurtigt, omdrejningspunket for mit modeltog igennem de næste mange år. Først i 2008, efter 25 år med modeljernbane klubber. Kom jeg igang hjemme hos mig selv igen.